Hyppää sisältöön

Sireenit soivat, mutta säikähtää ei tarvitse – väestöhälytysjärjestelmää testataan normaalisti

Hälytysjärjestelmän toimivuutta kokeillaan joka kuukauden ensimmäinen maanantai.

Väestöhälytinjärjestelmää testataan joka kuukausi. Kuva: Sakari Piippo / Yle

Suomessa testataan maanantaina kello 12 väestöhälytyslaitteistoa. Poikkeus tämä päivä ei ole, vaan hälytysjärjestelmän toimivuutta kokeillaan joka kuukauden ensimmäinen maanantai.

Venäjän aloitettua sotatoimet Ukrainassa, suomalaisetkin ovat alkaneet etsiä kotinsa lähintä väestösuojaa tai kyselleet joditablettien perään, jotka ovat loppuneet apteekeista.

Puolen päivän aikaan suoritettava vaaramerkin testaus tehdään tavalliseen tapaan, kertoo Helsingin pelastuslaitoksen päivystävä palomestari Samuli Saarioinen.

– Silloin painetaan hälytysnappia, se on puhdas laitetestaus. Annetaan testiääntä, joka ei ole sama kuin virallinen hälytysääni, Saarioinen kertoo.

Virallinen yleinen vaaramerkki on minuutin pituinen, jossa nouseva ja laskeva ääni vuorottelevat. Vaaramerkkiin voi myös liittyä viranomaisen kuulutus.

Testimerkki on seitsemän sekunnin pituinen tasainen ääni. Saarioinen muistuttaa, että testiäänen kuultua ei tarvitse tehdä toimenpiteitä.

Oikean vaaramerkki olisi jokaisen kuitenkin hyvä tunnistaa, ja sitä voi kuunnella Pelastustoimen nettisivuilta (siirryt toiseen palveluun).

Vaaramerkkiin liittyy aina myös tiedottaminen

Saarioisen mukaan Helsingissä hälytysjärjestelmä on todella kattava, mutta voi olla, että ihan kaikkialle hälytysääni ei yllä. Myös haja-asutusalueilla voi olla, ettei vaaramerkkiä kuule, kun kaiuttimet ovat kaukana.

Yleiseen vaaramerkkiin liittyy kuitenkin aina vaaratiedote. Tiedote annetaan kaikilla radiokanavilla ja sitä näytetään tarvittaessa myös televisiokanavilla sekä tekstitv:n sivulla 112.

Tiedote kertoo vaarallisesta tapahtumasta ja antaa toimintaohjeita.

Kotivara on osa omatoimista varautumista

Kotivaran ylläpito on osa omatoimista varautumista poikkeusoloihin. Poikkeusolon voi aiheuttaa esimerkiksi myrskyt ja sähkökatkokset. Kotivaran tarkoituksena on huolehtia, että omalle perheelle löytyy vettä ja ruokaa ainakin 72 tunnin ajaksi.

Kotivaraksi kannattaa kuitenkin hankkia vain sellaisia ruokia, jotka tulee normaalioloissakin käytettyä, jotta ruoka ei pääse vanhentumaan ja ei tule tarpeetonta ruokahävikkiä.

Muita välttämättömyystarvikkeita ovat muun muassa lääkkeet, radio ja paristot, hygieniatuotteet, kynttilät ja tulitikut sekä joditabletit ja käteinen raha. Lisää kotivarasta voi lukea myös täältä (siirryt toiseen palveluun).

Lue lisää:

KORJAUS 7.3.2022 klo 10.46: Muutettu otsikosta termi "ilmahälytysjärjestelmä" muotoon "väestöhälytysjärjestelmä".

.
.